Οι Άνθρωποι που Μένουν σε Ψυχρά Κλίματα Πίνουν Περισσότερο, Σύμφωνα με Έρευνα

Υγεία-Διατροφή

Αλκοόλ, καλύτερο και από μπουφάν.

Οι Καναδοί καυχιόμαστε μόνο για τρία πράγματα: πόσο μπορούμε να πιούμε, πόσο το κρύο απλώς δεν μας επηρεάζει και πόσο ταπεινοί είμαστε.

Εδώ πάνω στον Βορρά, όπου πίνουμε περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, γνωρίζαμε πάντα μέσα μας ότι αυτά τα δύο πράγματα συνδέονται. Όπως φαίνεται, δεν είναι μόνο οι φίλοι μας που μαζεύονται γύρω από ένα βαρέλι με φωτιά στο γκαράζ και κάνουν τέτοιες συζητήσεις –το θέμα αυτό έχει τραβήξει και το ενδιαφέρον μερικών επιστημόνων.

«Είναι κάτι που υπέθεταν όλοι για δεκαετίες, αλλά κανείς δεν το είχε αποδείξει επιστημονικά. Γιατί οι άνθρωποι στη Ρωσία πίνουν τόσο πολύ; Γιατί πίνουν στο Ουισκόνσιν; Όλοι υποθέτουν ότι είναι επειδή κάνει κρύο», δήλωσε σε δελτίο Τύπουο Δρ Ramon Bataller, επικεφαλής του τμήματος ηπατολογίας στο UPMC, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Έρευνας του Ήπατος του Πίτσμπουργκ και επικεφαλής της έρευνας.

Ο Bataller είπε ότι ο ίδιος και η ομάδα του δεν κατάφεραν να βρουν ούτε μια εργασία για το θέμα και θέλησαν να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Έτσι, μαζί με άλλους 13 ερευνητές, αποφάσισαν να αντλήσουν μετεωρολογικές πληροφορίες και να χρησιμοποιήσουν άπειρα δεδομένα για τη δημόσια υγεία, ώστε να δουν αν μπορούσαν να βρουν μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ ή της αλκοολικής κίρρωσης και του κλίματος που ζει κάποιος και –ποιος θα το φανταζόταν!– τα κατάφεραν. Σε μια δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Hepatology, η ομάδα κατέγραψε τα ευρήματά της.

maps
Ένας χάρτης-οδηγός για τη σχέση θερμοκρασίας και αλκοόλ. Φωτογραφία: Ventura-Cots et al./Hepatology/John Wiley and Sons .

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει συστηματικά ότι σε όλο τον κόσμο και στις ΗΠΑ, σε περιοχές ψυχρότερες και με λιγότερο ήλιο, η κατανάλωση αλκοόλ είναι υψηλότερη και η αλκοολική κίρρωση συχνότερη», είπε ο Bataller. Η ομάδα δήλωσε ότι προσπάθησε να λάβει υπόψη στην έρευνα διάφορους παράγοντες, όπως τη θρησκεία, τις νομοθεσίες ή άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ ενός λαού και κατέληξε λέγοντας ότι απαιτείται να γίνει περισσότερη έρευνα πάνω σε αυτό το φαινόμενο.

Η ομάδα διαπίστωσε, για να το θέσουμε απλά, ότι όσο ψυχρότερο είναι το κλίμα που βρίσκεσαι, τόσο πιο πιθανό είναι να πίνεις, να κάνεις κραιπάλες με το αλκοόλ ως έφηβος και να υποφέρεις από κάποια ασθένεια που προκαλείται από το αλκοόλ. Οι λόγοι δεν είναι ακριβώς γνωστοί, αλλά υπάρχουν μερικές θεωρίες στην έρευνα. Η μία έχει να κάνει με το γεγονός ότι το αλκοόλ είναι αγγειοδιασταλτικό – που σημαίνει ότι αυξάνει τη ροή του θερμού αίματος στην επιδερμίδα, η οποία είναι γεμάτη με αισθητήρες θερμοκρασίας. Το ποτό σε ζεσταίνει στην κυριολεξία. Οπότε, όταν κάποιος τα τσούζει από φλασκί την ώρα που φτυαρίζει το χιόνι στην είσοδο της αυλής του, το κάνει πραγματικά για να ζεσταθεί. Υπάρχει, βέβαια και μια σκοτεινότερη εξήγηση – η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την κατάθλιψη, η οποία επικρατεί σε ψυχρότερες περιοχές, όπου το φως του ήλιου είναι περιορισμένο.

vice